Table of Contents
Dat onderscheid wordt gemaakt op basis van specifieke details: wegwerpbestek, de aanwezigheid van een zitgelegenheid, bediening aan tafel enzovoort. Voor alcoholische dranken en onverwerkte luxevoeding reken je altijd 21% btw - Horeca tafels horeca stijl. Pas deze regels strikt toe, zodat je bij een controle niet voor onaangename verrassingen komt te staan
Eén van de eerste vragen die het merendeel aan startende horecaondernemers zich vandaag stelt, is: ? Wij zijn er om die vraag en de andere meest gestelde vragen over de witte kassa of het geregistreerd kassasysteem voor jou te beantwoorden (Zitbanken op maat horeca lounge stijl). Ons compleet kassa- en betaalplatform werkt conform de normen van de Belgische overheid
Bekijk een gratis demo en ontdek wat Lightspeed voor jouw zaak kan betekenen. De werd in 2016 door de Belgische overheid geïntroduceerd om fraude en zwartwerk in de horecasector tegen te gaan. De officiële benaming voor de witte kassa is het – of, afgekort, .Een GKS is een die alle van een horecazaak .
In essentie is het doel van de witte kassa om het speelveld te vereffenen en de concurrentie in de horeca eerlijker te maken. horeca tafels. De witte kassa is een algemene, brede term voor digitale kassasystemen die door de overheid gecertificeerd zijn als geregistreerde kassasystemen. Het kassasysteem van Lightspeed, Lightspeed Restaurant. Horecameubilair horeca robuust design, is een geregistreerd kassasysteem
Elk geregistreerd kassasysteem wordt namelijk met een zogenaamde black box of zwarte doos geleverd. Het is de black box die de overheid in staat stelt om verkopen en verkoophandelingen te controleren. De officiële benaming voor de black box is de of . De fiscal data module wordt gekoppeld aan een geregistreerd kassasysteem en zorgt ervoor dat alle verkoophandelingen en eventuele manipulaties op een onuitwisbare manier geregistreerd worden.
Neen, niet elk kassasysteem wordt door de overheid aanvaard als witte kassa. Het is dus belangrijk om je goed te informeren vooraleer je een kassasysteem aanschaft. Elke kassa-producent moet namelijk een rigide doorstaan, om als geregistreerd kassasysteem aanvaard te worden. Elk kassasysteem dat als witte kassa wenst te functioneren moet dus als dusdanig door de overheid worden.
Een witte kassa bestaat uit drie aan elkaar gekoppelde onderdelen: een en een en een . vanaf 1 juli 2025 lanceert de FOD de GKS 2.0, waarbij de VAT signing card wegvalt. Horeca tafels horeca design. Zoals aangegeven moet je over een door de overheid beschikkenOp de website van de Financiële Overheidsdienst (FOD) vind je een lijst terug met welke systemen gecertificeerd zijn
Wanneer je Lightspeed Restaurant in huis haalt, mag je dus zeker zijn dat je een hebt die perfect conform de wet werkt. Zitbanken op maat bestellen. De reeds vermelde of zwarte doos is het tweede onderdeel van een witte kassa. De black box wordt door de overheid ook wel beschreven met de term of
FDMs zijn te koop bij verschillende bedrijven en de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD) houdt een lijst bij met gecertificeerde FDM-verkopers. Wanneer je een en heeft aangeschaft, moet je deze registreren en koppelen op de website van de FOD. Wanneer je jouw witte kassa hebt geregistreerd en je black box eraan hebt gekoppeld, kun je een of aanvragen.
Zo worden de verkoopshandelingen van een horecazaak verbonden aan de gegevens van dezelfde horecazaak (Horeca stoelen horeca eigentijds). Wanneer je per jaar aan bruto-omzet genereert uit die worden, ben je verplicht om een aan te schaffen. Daardoor ben je ook verplicht om een aan te schaffen, aangezien een black box één van de cruciale onderdelen is van het geregistreerd kassasysteem
Neem vandaag nog contact op met een van onze horeca experts om jouw wensen omtremt een kassasysteem te bespreken. Het huidige witte kassa-concept dateert van 2010 en is enorm verouderd. Het systeem beantwoordt niet meer aan de digitale vereisten van vandaag en integreert vaak moeizaam met veel van de moderene kassasystemen die in omloop zijn.
Bestaande horecazaken krijgen de tijd om op GKS 2.0. Daarbij wordt rekening gehouden met het moment wanneer je jouw witte kassa hebt aangeschaft - Zitbanken op maat groots aanbod. De FOD heeft drie overgangsfases opgesteld: horen alle horecaondernemers die hun GKS hebben geregistreerd te zijn overgestapt naar de nieuwe witte kassa. volgen de GKS’en die geactiveerd zijn
De . Die hoef je dus niet meer aan te vragen. Daarmee is het ook het probleem van de lange activeringsperiode van de VSC verholpen. Als je een bestaande horecazaak en witte kassa hebt, moet je bij je upgrade aanschaffen. Je bestaande black box is niet geldig voor de nieuwe witte kassa.
Horecazaken die er dus voor kiezen om te verstrekken, kunnen dat vanaf 1 juli 2025 ook doen - Horeca stoelen horeca robuust design. De nieuwe witte kassa moet sneller, efficiënter en beter aangepast zijn aan de digitale normen van vandaag. Fysieke FOD controles ter plaatse worden volgens de FOD zelf door de upgrade ook overbodig, wat enorm tijdbesparend zou zijn
Die €25 (Horeca barkrukken horeca stijl).000 houdt weliswaar .Met andere woorden: de die je haalt die je verkoopt telt voor dit bedrag – al reken je de 12% niet mee. Meer informatie over wat wel en wat niet meetelt, vind je verder in dit artikel. Wanneer je dus méér dan €25.000 verdient uit maaltijden die ter plaatse geconsumeerd worden, moet je een geregistreerd kassasysteem gebruiken, ook al zakt je omzet het jaar nadien terug onder die drempel
De verplichting geldt voor restaurants, maar ook voor die op regelmatige basis cateringdiensten verrichten. De nadruk ligt dus op het aanbieden van maaltijden ter plaatse, de hoofdactiviteit speelt verder geen rol. Zo zijn ook bakkers, koffiezaken en zelfs retailzaken die maaltijden ter plaatse aanbieden verplicht om een witte kassa aan te schaffen.
Evengoed moet je dan wel opstellen en uitreiken voor . Het is ook jouw verantwoordelijkheid om jaarlijks zo goed mogelijk in te schatten of je boven de €25. Horeca stoelen horeca modern interieur.000 euro zal gaan – of niet – en je op tijd te registreren en een witte kassa aan te schaffen om boetes te vermijden
Met andere woorden: alle verkopen die onderworpen zijn aan . Zaken zoals – die aan onderworpen zijn – en – die aan onderworpen zijn – worden dus . De 12% btw zelf wordt ook niet meegerekend in de €25.000; het gaat om de bruto omzet van maaltijden die ter plaatse geconsumeerd worden.
Wij sommen de belangrijkste voor je op en nemen alle twijfels voor je weg: Traiteurs en cateraars hebben vaak een vaste winkel waar ze bereide maaltijden verkopen vanuit een koeltoog voor afhaal. Horeca barkrukken met rugleuning. Daarnaast voorzien dit soort zaken ook vaak cateringdiensten op locatie. Niet – die of worden door klanten, zonder bijkomende bediening of dienstverlening
Voor dit soort zaken geldt namelijk een btw-tarief van 6%, terwijl de GKS-regel enkel kijkt naar maaltijden die aan 12% btw onderworpen zijn. Wel – Wanneer een traiteur of cateraar op verzorgt die gasten consumeren, of een voorziet om dat mogelijk te maken. In dat geval moeten dit soort maaltijden aan 12% btw verkocht worden en tellen ze dus mee voor de GKS-regel.
Omdat foodtrucks maaltijden over de toog aanbieden, is het niet altijd even duidelijk of dat soort maaltijden onder de GKS-regel vallen of niet. Niet – Als maaltijden bedoeld zijn om en er voorzien wordt om rondom de foodtruck de maaltijden te consumeren, worden alle maaltijden verkocht aan 6% btw, en vallen daardoor .
Wel – Zodra een foodtruck of een vorm van aanbiedt, zoals stoelen, tafels of een toog, maar ook of , is de GKS-regel van toepassing - Horeca stoelen horeca interieur. In zo’n gevallen is er namelijk sprake van en is de uitbater verplicht om 12% btw op voedsel en 21% op dranken aan te rekenen
Voorverpakte producten – denk aan een zakje chips of nootjes, chocoladerepen, voorverpakte ijsjes, kaasblokjes uit een plastieke doosje en zelfs bifi-worstjes – zijn zonder twijfel de meest twijfelachtige gevallen, vooral in cafés die geen andere vorm van maaltijden serveren. Opnieuw is de regel echter vrij eenvoudig. – Borrelhapjes die worden aangeboden, en waar je dus logischerwijs ook geen winst op verdient.
Als je zakjes chips, chocoladerepen of voorverpakte ijsjes verkoopt (denk aan cafetaria’s of sportzalen met een beperkt aanbod), maar aanbiedt om gasten ter plaatse te laten eten, moet je deze zaken niet meetellen (Horeca barkrukken horeca outlet). Wel – Zodra je meer dan enkel voorverpakte zaken verkoopt, zoals of die gasten wél ter plaatse kunnen consumeren, moet je je voorverpakte producten
Hotels die over een intern restaurant beschikken, bieden vaak verschillende soorten diensten aan. Je hoeft namelijk niet altijd te verblijven in een hotel om in het restaurant te kunnen gaan eten. Maar hetzelfde restaurant voorziet gasten die in het hotel verblijven ook van andere opties. Denk aan takeaway-maaltijden of roomservice.
Voor de GKS-regel is het belangrijk om onderscheid te maken tussen deze diensten. Niet – -maaltijden die worden tellen niet mee voor de GKS-regel. Daarnaast maakt de overheid ook onderscheid binnen : valt onder 6%, en telt dus mee, maar vallen onder 12% en tellen bijgevolg mee - Horeca tafels op maat. Wel – Als het hotel over een beschikt waar gasten maaltijden kunnen eten zonder ook in het hotel te verblijven, geldt de GKS-regel
Het belangrijkste gegeven blijft hetzelfde: enkel wanneer je als horecazaak méér dan €25 (Zitbanken op maat horeca professioneel).000 verdient uit één van de bovenstaande activiteiten die meetellen met de zogenaamde GKS-regel, ben je verplicht om een witte kassa aan te schaffen. Verdien je minder, dan is de keuze aan jou of je een geregistreerd kassasysteem in huis haalt of niet
Onze maatschappij is er ook een stuk digitaler op geworden. Niet alleen uit noodzaak – denk aan wat voor impact de coronacriss op de horecasector heeft gehad – maar ook uit gemak (horeca tafels). Digitale tools en systemen maken bepaalde omslachtige en handmatige processen een stuk eenvoudiger. En terwijl een groot deel van de betalingen bij de introductie van de witte kassa nog met cash gebeurde, zijn de laatste jaren exponentieel toegenomen en in veel nieuwe horecazaken zelfs de norm geworden
Digitale kassasystemen zijn namelijk ontwikkeld om de workflow van horecazaken te optimaliseren en – tot op een bepaalde hoogte – te automatiseren - Horeca barkrukken horeca klassiek. De voordelen en gemoedsrust die gepaard gaan bij het gebruiken van een digitale, witte kassa hebben ervoor gezorgd dat het aantal horecaondernemers in België die nog geen GKS gebruiken tot een absolute minderheid zijn gaan behoren
Om een concreet antwoord te bieden op deze laatste vraag: het type horecazaak dat je uitbaat, bepaalt al heel snel of je een GKS nodig hebt of niet. Horeca tafels horeca Scandinavisch design. Maar zelfs als je niet onder die noemer valt, zijn digitale kassasystemen nog steeds een verstandige keuze. Als je op een dag besluit om je takeaway-concept uit te breiden met maaltijden ter plaatse is de stap ook een stuk sneller gezet; met een digitaal, gecertificeerd kassasysteem zoals Lightspeed Restaurant ben je preventief al in orde
Bij elke betaling krijgt een gast automatisch een dat het traditionele btw-bonnetje vervangt, maar even geldig is. De witte kassa van Lightspeed maakt daarnaast ook automatisch dag-, week- maand-, kwartaal- en jaarrapporten aan – die je bovendien per product, categorie, verkoper en en shift kunt specifiëren. Niet alleen geef je dat op elk moment een duidelijk beeld van hoe je horecazaak er financieel voor staat, maar kun je ook met enkele klikken een glashelder en overzichtelijk rapport maken voor je boekhouder.
Bonnetjes die na betaling via een witte kassa geprint worden, worden ook genoemd, maar in essentie zijn dit gewoon .Natuurlijk krijg je als horecaondernemer de optie om een af te printen wanneer een gast enkel om de rekening vraagt, wat vaak voorafgaat aan de betaling - Horeca tafels horeca kwaliteit. Op elk GKS-ticket hoort de volgende belangrijke informatie te staan:De vermelding van “” of “” in grote, duidelijke letters, om het onderscheid van een pro-forma ticket te makenEen duidelijk van alle aangekochte maaltijden, dranken en overige producten, telkens met het relevante De en het van het uitreiken van het GKS-ticketHet van de Het van de of (FDM)Het van de (VSC) of black box smartcardNaam, contactgegevens en ondernemingsnummer van de horecazaak waar het GKS-ticket wordt uitgereiktWanneer je constant minder dan €25 (horeca stoelen).000 bruto-omzet verdient en dus niet verplicht bent om een witte kassa aan te schaffen, ben je wel verplicht om voor elke individuele verkoop van maaltijden of producten die ter plaatste geconsumeerd worden een btw-bonnetje uit te schrijven
Navigation
Latest Posts
Horeca Barkrukken Horeca Projectinrichting
Horecameubilair Trends
Horeca Barkrukken Horeca Kwaliteit